Srebrno priznanje Učiteljskemu pevskemu zboru Slovenije Emil Adamič

Češka prestolnica je od 2. do 5. novembra gostila 31. mednarodno zborovsko tekmovanje in festival pod naslovom Praga cantat 2017.  Štiridnevnega pevskega dogajanja se je udeležilo skupaj 19 zborov: trije zbori iz Slovenije, Češke in Nemčije, dva zbora iz Latvije in Rusije ter po en zbor s Kitajske, Indonezije, Irske, Italije, Poljske in Slovaške. Zbori so sodelovali v različnih kategorijah: mladinski zbori, moški zbori, ženski zbori, idr.

Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič je pod vodstvom zborovodje Lovra Freliha tekmoval v kategoriji mešanih zborov in prejel srebrno priznanje. Za pevce je bil tekmovalni nastop v veliki dvorani Narodnega doma Vinohradech poseben v tem, ker je potekal brez predhodne tonske vaje na odru. Morda je bilo prav zato na začetku kanček treme, a vendar sta bila izbor in izvedba programa skladb Guttur tuum (G. Pierluigi da Palestrina), Napadly pisne  (A. Dvorak), Vodometi (T. Vulc) in Marko Skače (S. Vremšak) v pisnih ocenah strokovne žirije pohvaljena.

Poleg  tekmovalnih nastopov zborov je organizator  pripravil tudi druge dogodke. Uvodno srečanje predstavnikov zborov v znameniti stari mestni hiši je bilo namenjeno pozdravnim nagovorom, vodenemu ogledu ter prvim stikom med zbori. Otvoritveni koncert v izvedbi češkega zbora Cancioneta Praga je navdušil vse navzoče; s skladbo Škrjanček poje so še posebej ogreli srca slovenskih udeležencev. Omeniti velja tudi svečani zaključek ter nepopisno zadovoljstvo Učiteljskega pevskega zbora Slovenije Emil Adamič ob prejemu srebrnega priznanja ter nad vzpostavljenimi vezmi z učiteljskim pevskim zborom iz Opave, s katerim se že v letu 2018 obeta sodelovanje.

Zbor tudi obvešča, da bo letni koncert Učiteljskega pevskega zbora Emil Adamič v nedeljo, 19.novembra 2017 v dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu.

predstavniki-zbora-na-sprejemu_n Predstavniki zbora na uvodnem srečanju v stari mestni hiši.

img_po-svecani-podelitvi  Po prejemu priznanja, skupaj z gospodom ing. Bedrichom  Plechačem, direktorjem Praga cantat 2017.

eupz Učiteljski pevski zbor Slovenije Emil Adamič