I FEEL WOOD – FOR GOOD. Ponovno na kraju, kjer se je vse skupaj začelo.

Projekt Erasmus+ I feel wood – for good promovira podjetniško miselnost/podjetništvo na podlagi uporabe materiala iz gozdov. Z različnimi partnerskimi šolami bodo tako mladi ustvarjali dobre, kakovostne medsebojne odnose ter stremeli k skupnim dosežkom.

Šesta mobilnost oziroma izmenjava učencev in sočasno tudi prvi koordinacijski sestanek sta bila v Catanii, na Siciliji, od 18. do 25. marca 2018, kjer je četrto izmenjavo izkušenj učiteljev in šesto mobilnost učencev prevzela koordinatorica projekta – italijanska šola I. E. Francesco Petrarca. Srečanja so se udeležili poleg OŠ Žiri z VVE (5 učenk, 3 učitelji) še Hochwald Gymnasium iz Nemčije, Zespol Szkol Nr1 iz Poljske, Profesionalna gimnazia po lozarstvo i vinarstvo iz Bolgarije s svojimi zasedbami.

Prvi dan našega gostovanja na Siciliji v italijanski šoli smo tako učitelji kot učenci prisostvovali pouku glasbene vzgoje in angleškega jezika. Sledil je koordinatorski sestanek preko aplikacije Skype, na katerem smo se dogovorili za nadaljnjo mobilnost na Poljskem. V popoldanskem času smo si ogledali sicilijansko rastlinje in raziskovali drevesa v parku Giardino Bellini. Drugi dan smo obiskali vrtec, kjer so nam otroci s svojimi vzgojiteljicami pripravili nekaj plesno gibalnih točk na v ozadju zaigrano glasbo. Vrtec je presenetil s svojo prostornostjo in svetlostjo. Otroci v vrtcu nosijo čevlje in enake trenirke. Po prijetnem jutru v vrtcu smo se odpravili v zgodovinsko mesto Siracusa. Ogledali smo si grško gledališče, prazgodovinska bivališča v skalah, naravno jamo, imenovano Dionizovo uho s čudovito akustiko, še posebej pa smo uživali ob ogledu nasada papirusa. Lastnik nasada nas je poučil o zgodovini, pridelavi in pripravi papirusa. V tem predelu Sicilije so značilni veliki nasadi limonovcev, pomarančevcev in oljk. Tretji dan smo se zjutraj podali na izlet v mesto Piazza Armerina, kjer so 1000 pr. n. št. živeli Rimljani. Ogledali smo si ostanke razkošne vile rimskih cesarjev in ob zanimivi razlagi vodičke podoživeli življenje in delo Rimljanov. Razlagala nam je v angleščini, tako smo imeli pouk zgodovine in angleškega jezika obenem. Med potjo smo občudovali nasade oljk in pomarančevcev ter se tudi samo preizkusili v obiranju zrelih pomaranč. Pot smo nadaljevali v kraj Morgantina, kjer smo imeli uro grške zgodovine. Na jutro četrtega dne smo v šolskem parku zasadili limonovec, ki bo spominjal na tokratno mobilnost Erasmusa na Siciliji. Učenci so v nadaljevanju oblikovali z lesom, in sicer so naredili okvir za slike. Tako so spoznali način ustvarjanja z lesom in recikliranje starega lesa. Učitelji smo si v tem času ogledali šolo, v katero hodijo tudi učenci s posebnimi potrebami. Šolski prostori so skromno opremljeni. V razredu je malo učencev, saj so v posamezne razrede vključeni tudi učenci s posebnimi potrebami. Ta dan je bila prisotnost učencev v šoli še posebej nizka, in to zaradi deževnega dneva, ki je za Sicilijo precej redek. Popoldne smo si ogledali industrijo keramike in opazovali delo oblikovalcev. Predstavili so nam tudi vgradnjo keramike v lesene elemente pohištva.

Peti dan smo dopoldan preživeli v središču mesta Catania. Ogledali smo si ostanke rimskega amfiteatra, ki so bili v preteklosti deloma zasuti z lavo. Lava se je zgostila in ohladila in nato služila kot trda podlaga, na kateri so zgradili sedanje mesto Catania. Sledil je ogled katedrale sv. Agathe, ki je zavetnica mesta. Relief njene podobe ob obzidju katedrale je obrnjen proti vulkanu Etna. S tem simbolično ponazarja, da sv. Agatha varuje prebivalce Catanie pred ponovnim vulkanskim izbruhom. Ogledali smo si tudi benediktinski samostan, ki je v preteklosti imel pomembno gospodarsko in izobraževalno vlogo v Catanii. Tudi danes je tukaj univerza za humanistične študije. Popoldan smo preživeli v šoli Francesco Petrarca. Šolski orkester nam je zaigral nekaj klasičnih kompozicij. Zadnji dan smo preživeli na gostujoči šoli. V avli smo udeleženci iz petih sodelujočih držav pripravili dobrodelni sejem, na katerem smo prodajali izdelke, narejene iz lesa. Zbrane prispevke smo namenili v šolski sklad gostujoče šole Francesko Petrarca. Sledilo je kosilo in druženje z gosti ter družinami, ki so gostili naše učence.

Poročilo pripravili: Damjana Milardović in Maja Brezovar

One thought on “I FEEL WOOD – FOR GOOD. Ponovno na kraju, kjer se je vse skupaj začelo.