V Dramljah izmenjava učencev v Erasmus+ projektu CELL

Med 24. in 30. majem smo v Dramljah gostili prvo kratkotrajno izmenjavo učencev v Erasmus+ projektu CELL. V naš mali kraj je prišlo 14 tujih učencev in 4 učitelji spremljevalci. Španci prihajajo iz Olivenze, manjšega kraja 20 km od Portugalske meje, Poljaki pa kar iz glavnega mesta Varšave. Gostom smo med prvo mobilnostjo v dveletnem projektu želeli pokazati lepote in posebnosti Slovenije, obenem pa speljati vse aktivnosti načrtovane v tej dejavnosti.  Oboje nam je v celoti uspelo. Tako so udeleženci statistične delavnice v mešanih skupinah obdelali podatke o telesnih sposobnostih učencev partnerskih šol, analiza slabosti pa je potem služila kot osnova za pripravo prve trim steze na v lanskem letu zgrajenem  športnem parku v Dramljah, kjer vse vključene vaje zahtevajo sodelovanje dveh ali več posameznikov. Nekatere od teh vaj so v štafetnih igrah preizkusili tudi v telovadnici. Na orientacijskem pohodu so mešane ekipe odkrivale kraj z zemljevidom, kompasom in reševanjem nalog, ki so od njih zahtevale znanje angleškega jezika, iznajdljivost in sodelovalen pristop. Na delavnici o izdelovanju logotipov so še teoretično spoznali proces, ki so ga v jeseni prejšnjega leta izvedli že v praksi. V Celju so se v mednarodnih skupinah reševali iz sobe pobega in v pustolovski igri po mestnem središču spoznavali knežje mesto. Obiskali so Logarsko dolino in se povzpeli na Okrešelj. Vrhunec obiska pa je vsekakor predstavljala skupna kulturna prireditev, katere osrednja točka je bila skupna koreografija treh sodelujočih šol na katero so se učenci pripravljali dobrega pol leta.

Obisk v Sloveniji  je sodelujoče šole med seboj še bolj povezal in učencem prinesel nove izkušnje, spoznanja, znanje in prijatelje. Pokazal  jim je tudi smisel učenja tujega jezika,  poznavanja drugih kultur in pomen sodelovanja pri doseganju uspehov na vseh področjih življenja.

V nadaljevanju projekta CELL sledita še obiska šol na Poljskem v oktobru tega leta in v Španiji, maja 2018. Med mobilnostmi, ki so vsekakor najbolj vznemirljive aktivnosti v projektu, pa moramo izvesti še vrsto drugih dejavnosti: redno objavljanje in vzdrževanje skupnega digitalnega časopisa, priprave na skupno gledališko predstavo med obiskom na Poljskem, snemanje filma o digitalni zasvojenosti, nadaljevanje dela podjetja, ki ga vodijo učenci, priprava in izvedba tematskega tedna in oblikovanje skupnega eksperimenta, ki bo v celoti izveden na zadnji izmenjavi v Španiji . Dela nam vsekakor ne bo zmanjkalo!

Prispevek: Mitja Logar, koordinator na OŠ Dramlje

Objavil/-a: Drago Jovič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (5 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...