Stičišče znanosti in gospodarstva tudi na MOS 2018

Na Mednarodnem obrtnem sejmu (MOS) v Celju, ki bo od 11. do 16. septembra, bo že tretjič organizirano »Stičišče znanosti in gospodarstva«. Projekt Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ, vodi Janez Škrlec, član Sveta za znanost in tehnologijo RS. Na stičišču v hali L1 celjskega sejmišča, bo sodelovalo več kot 50 partnerjev iz inštitutov, fakultet, strokovnih združenj in podjetji. Predstavljene bodo inovacije, nove tehnologije in tehnološki procesi.

Letos bo poudarek na mikro in nanotehnologijah, vesoljskih tehnologijah, bioniki, podpornem svetu sodobne medicine, IKT, mehatroniki, elektroniki, energetiki, avtomatiki, robotiki in drugo. Predstavljeni bodo tudi visokotehnološki gradniki naprednih sistemov, bionski človek v virtualnem okolju, implantabilni stimulatorji za medicinske aplikacije, produkti iz področja vesoljskih tehnologij, demonstracija delovanja posameznih podsistemov satelitske platforme »NANOsky«, predstavitev delovanja miniaturne multispektralne kamere – MMSI, delujoče v kratkovalovnem infrardečem področju (SWIR)… Te vesoljske tehnološke dosežke bosta predstavila podjetje SkyLabs in Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Mariboru.

V okviru Stičišča znanosti in gospodarstva bo Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede predstavila malega avtonomnega kmetijskega robota. Projekt je nastal v sodelovanju omenjene fakultete, študentov in gospodarskih partnerjev. Kemijski inštitut iz Ljubljane pa bo predstavil bio plastiko, namenjeno končnim uporabnikom in sodobne baterijske sisteme, ter termoindikativne barve za tiskanje na živila in zdravila. Institut Jožef Stefan bo predstavil inovacije na področju elektronske keramike, področje senzorjev in aktuatorjev. Fakulteta za elektrotehniko – UL bo predstavila mikrofluidne sisteme in mikročrpalke za različne aplikacije, FERI – UM pa bo predstavil visokotehnološke inovacije in zanimive vmesnike za neinvazivno spremljanje in vizualizacijo aktivnosti skeletnih mišic med rehabilitacijo.

Stičišče znanosti in gospodarstva bo tudi letos sejemsko središče, kjer se srečata znanost in gospodarstvo in kjer se predstavijo inovacije in primeri dobre prakse sodelovanja.

Vir: MIZŠ