Projekt Krokus na Osnovni šoli Mislinja

Irska nevladna organizacija Holocaust Education TRI že več let v enajstih državah izvaja »The Crocus Project« oz. projekt Sajenje čebulic rumenega krokusa, v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok in tisoče ostalih otrok, ki so bili  žrtve holokavsta. Projekt financira Evropska komisija. S šolskim letom 2018/2019 je v projekt vstopila tudi Slovenija.

Projekt se začne izvajati jeseni, ko se zasadijo čebulice rumenega krokusa, ki na Irskem zacveti okrog Mednarodnega dneva spomina na holokavst – 27. januar. Rumena barva žafrana nas spomni in opominja na rumene zvezde, ki so jih  Judje morali nositi v času nacizma. Spomladi nas bodo ti rumeni cvetovi spominjali na otroke, ki so bili umorjeni kot nedolžne žrtve v  zlovešči 2. svetovni vojni. Vendar nas lepota spomladanskega cvetja opominja, da se še po tako težkih preizkušnjah lahko začne novo življenje.

V šolskem letu 2018/2019 je v projekt na pobudo predmetne skupine Zavoda za šolstvo pristopila tudi Osnovna šola Mislinja. Odločili smo se, da bodo botri tega projekta učenci 9. b razreda, ki bodo učencem prvega razreda skozi zgodbo prikazali, zakaj bomo posadili čebulice rumenega krokusa v obliki Davidove zvezde. Tako so devetošolci pod vodstvom mentorice vrtnarskega krožka in učiteljice prvega razreda Gordane Krajnc uredili gredico v obliki zvezde pred šolo, prvošolci pa so posadili čebulice rumenega krokusa.

Učenka Nuša Borovnik je pod mentorstvom učitelja angleškega jezika, Bojana Kašube, prevedla gradivo iz angleškega jezika v slovenskega. Le-tega bomo uporabili pri pripravi razstave z naslovom Za vsakim imenom se skriva zgodba.

Čeprav je zgodba o umorjenih in nedolžnih otrocih tragična in žalostna, pa nas bo cvetenje rumenih krokusov spomladi navdalo z upanjem na lepši, boljši in strpnejši jutri brez vojn in nedolžnega umiranja.

Film na povezavi >>>

Zapisala koordinatorica projekta na šoli, Vesna Robnik