Frankofonski dan

V Celju je 26. marca potekal 21. Frankofonski dan. V svetu vsako leto 20. marca obeležujejo mednarodni dan frankofonije. 88 držav je članic Mednarodne organizacije za frankofonijo, ki skrbi za vrednote sodelovanja v službi miru, trajnostnega razvoja in medkulturnega dialoga.

Raznovrstne prireditve povežejo prek dvesto milijonov govorcev na petih celinah. Celjsko prireditev je organiziral Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport in Francoskim inštitutom v Sloveniji. Nastopili so osnovnošolci, srednješolci in študenti iz Gimnazije Škofje Loke, OŠ Vransko, Gimnazije Lava Celje, Prve gimnazije Maribor, POŠ Tabor, Filozofske fakultete Ljubljana in Prve gimnazije v Celju. V pozdravnih nagovorih so predstavnice ZRSŠ in Francoskega inštituta v Ljubljani spregovorile o medkulturnosti in možnostih, ki jih Francija in francoski jezik ponujata dijakom in študentom; celjska podžupanja pa se je spomnila tudi Slavka Deržka, celjskega profesorja francoščine, ki je bil pobudnik in organizator prvih dnevov. Prireditev sta s pogovorom o francoščini, literaturi ter spoznavanju jezika in dežele zaključili Tanja Tuma in Alenka Paternoster.

Na ArnesVideo je na voljo kratek film, povzetek dveurne prireditve.

Pozdrav in predstavitev možnosti in priložnosti za opiranje šol in študentov za učenje in študij francoščine. Marion Moreau in Marie-Laure Canteloube s Francoskega inštituta v Ljubljani.
Dijakinja (na desni), ki živi v Sloveniji, in ji je francoščina materni jezik.
Nastop študentk: igralka in režiser.
Pogovor Tanje Tuma (desno), slovenske pisateljice, založnice, urednice in publicistke, in Alenke Paternoster, pedagoške svetovalke za francoščino.
Dvojezični voditeljici sta program povezovali v slovenščini in francoščini.