Kdo bo potoval v Hongkong?

V Posotelju je v petek, 12. aprila potekalo državno tekmovanje iz znanja geografije. Gostiteljica je bila Osnovna šola Podčetrtek – tako kot leta 1996, ko se je tekmovanje začelo in je bil organizator pokojni učitelj Marjan Šviglin. Tudi tokrat so se gostitelji potrudili, da so tekmovalci in mentorji domov odhajali zadovoljni.

Tekmovalne naloge so bile približno enako zahtevne kot lani – statistični rezultati so podobni. Med terenskimi nalogami so največ preglavic delale tekmovalcem naloge, ki so zahtevale poznavanje fizične geografije in preračunavanja ter sklepanja. Nastopilo je 54 učencev šestega in sedmega razreda, 79 učencev osmega in devetega razred, 23 dijakov strokovnih šol in 45 dijakov gimnazij: skupaj 201 tekmovalec z njimi pa je bilo 150 mentorjev. Zaradi dejavnega sodelovanja mentorjev in študentov oddelka za geografijo mariborske Filozofske fakultete, je vrednotenje potekalo brez resnejših zapletov, čeprav je zlasti odgovore terenskih nalog zahtevno ocenjevati. Danijel Lilek, državni koordinator, je za prihodnje šolsko leto napovedal nekaj sprememb v organiziranju in izvedbi tekmovanja.

Rezultati bodo znani 24. aprila, saj se je danes zaključil rok za uveljavljanje ugovorov. Najboljši štirje srednješolci se bodo uvrstili na 16. svetovno olimpijado v Hongkongu. Štirje srednješolci in štirje osnovnošolci pa se bodo imeli možnost preskusiti na 5. olimpijadi Jugovzhodne Evrope v Beogradu.