Varen Jaz, varen Ti, safe.(v)si

V tednu od 25. do 29. marca smo na OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica gostili učence in učitelje partnerskih šol iz Bolgarije in Španije, ki so vključeni v triletni projekt Erasmus+ Jaz in Ti v Družbi.

Projekt vključuje 11–15 let stare učence in številne strokovne delavce, zajema pa pripravo triletnega programa delavnic za razredne ure z naslovom  “Več kot spričevalo”. Lanskoletna tema je bila Kdo sem jaz, letošnja je Jaz in Ti, naslednje leto pa Jaz in Družba. Program je uporaben za vse šole, ki želijo načrtno izvajati aktivnosti za dvig samopodobe s ciljem zmanjšanja medvrstniškega nasilja.

Tokratno srečanje je udeležence povezalo z raznimi delavnicami na temo kako »živeti« v virtualnem svetu in ustvarjati pozitivno okolje tudi na internetu.

V ponedeljek zjutraj so predstavniki razredov z vodjo šolskega parlamenta, učiteljico Mirjam Florijančič, ter učenci 7. b in 7. c oddelka z razredničarkama, učiteljico Tanjo Kogoj in učiteljico Majdo Šuligoj, sprejeli goste iz Španije in Bolgarije in jim zaželeli dobrodošlico s poklonom tradicionalnega slovenskega šopka – nageljna in rožmarina. Učenci 7. b in 7. c oddelka so ob spremljavi zvokov kitare, ki jih je spretno priigrala učiteljica Anja Praček, zapeli pesem Gradimo prijateljstvo. Pod mentorstvom učiteljice Ane Kašček Bučinel pa so se učenci zavrteli v ritmu pesmi Na Golici.

Dogajanje se je nadaljevalo v razredu s spoznavnimi delavnicami, kasneje so prisostvovali tudi delavnici na temo varne rabe interneta z uporabo sodobne tehnologije. Iskali so rešitve za zaplete, na katere lahko naletimo v virtualnem svetu, utrjevali angleščino, timsko sodelovali in spoznavali uporabnost nekaterih aplikacij na tablicah.

Dan smo zaključili s prireditvijo “Varen Jaz, varen Ti, safe.(v)si”, ki sta jo nedvomno obogatila znana slovenska reparja Murat&Jose. Spomnila sta nas, da ne gre verjeti vsemu, kar se prebere na internetu, da je potrebna previdnost pri uporabi sodobne tehnologije, da nas ne “posrka”, saj so odnosi “v živo” neprecenljivi in nenadomestljivi. Vsekakor pa je internet tudi obogatil naš svet, saj ena od njegovih pozitivnih lastnosti tudi to, da se lahko družimo tudi na daljavo in s tem ohranjamo stike širom po svetu – od Španije do Bolgarije.

Na prireditvi smo lahko prisluhnili pesmi Naša šola, ki jo je avtorica Nika Kodrič zapela s šolskim zborčkom. Besedilo pesmi je napisala Alja Furlan, delček pa se glasi takole:

“smo Marljivi, Iskreni, Ljubeznivi, Olikani, Jasni, Kulturni, Aktivni …”

Dan na naši šoli je spremljala tudi TV ekipa. Nekaj utrinkov si lahko ogledate na povezavi (cca 5:25).

Torek je bil namenjen tehniškemu dnevu za sedmošolce. Z zanimanjem so si ogledali Luko Koper in se sprehodili skozi Škocjanski zatok. Ugotovili smo, da imajo podobne naravne rezervate tudi v Španiji (prav v predelu, od koder prihajajo naši gostje) in Bolgariji. Nato smo se zapeljali skozi Luko Koper, mimo tisoče avtomobilov, kupov premoga, črne pločevine, nešteto kontejnerjev in v vseh treh “bazenih” občudovali veličino tovornih ladij.

Popoldne smo gostom predstavili najlepše mesto slovenske obale – Piran. V muzeju Mediadom Pyrhani smo ob 3D filmu spoznali nastanek mesta in način življenja prebivalcev Pirana skozi zgodovino. Povzpeli smo se do cerkve sv. Jurija, kjer nam je pogled segel do Triglava. Na Tartinijevem trgu smo si privoščili sladoled, nakupili spominčke in se, nadihani morskega zraku, vrnili v Novo Gorico.

V sredo smo na šoli prisluhnili strokovnjaku iz nacionalne točke osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si. Učenci so spoznali razliko med prekomerno rabo interneta in zasvojenostjo z mobilnimi telefoni, družabnimi omrežji in video igrami. Naučili so se prepoznati znake zasvojenosti, izvedeli so, kako preprečiti zasvojenost in kako ravnati, ko se zasvojenost pojavi.

V nadaljevanju so mladi vodiči – člani zgodovinskega krožka pod mentorstvom učiteljice Katjuše Batič – goste popeljali po mestu in jim pokazali mnoge novogoriške zanimivosti. Pot nas je vodila mimo Bevkovega trga do Frančiškanskega samostana na Kostanjevici in nazaj grede mimo Trga Evrope.

Posebno doživetje za marsikaterega učenca je bila četrtkova pot z vlakom na Bled, kjer je bil izveden športni dan s pohodom okrog jezera in drsanjem na ledu. Vsem bo zagotovo ostala v prijetnem spominu tudi vožnja s pletno do slikovitega otočka na Blejskem jezeru.

Zaključni dan je bil namenjen delavnici, na kateri so učenci pripravili načrt aktivnosti, ki jih bodo izvedli na lastni šoli, da bi povečali ozaveščenost sošolcev o varni rabi interneta.

Zaključili smo z refleksijo o dogajanju v minulem tednu. Zadovoljstvo je žarelo tako iz oči mladih tujcev kot tudi z obrazov njihovih učiteljev spremljevalcev.

Z odlično organizacijo in izvedbo smo zadovoljni tudi sami organizatorji. Zagotovo je bila za vse udeležence bogata izkušnja, tako v spoznavanju drugačnih kultur kot v izpopolnjevanju angleščine, v kateri smo se sporazumevali, realizirali pa smo tudi vse zastavljene cilje. In učenci se že veselijo naslednjega srečanja, ki bo leta 2020 v Španiji.

Pomemben delež pri uspešni izvedbi imajo tudi starši – gostitelji, ki so v svoje družine sprejeli 6 Bolgarov in 8 Špancev.

Erasmus+ ni mus, pomaga pa!

Suzana Harej in Majda Šuligoj

Objavil/-a: Drago Jovič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (4 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...