Projekt se izteka, muzej ostaja

Srednja šola Domžale je v svet Erasmus+ projektov vstopila v letu 2017 – s projektom KA1 so se nekateri učitelji podali na izobraževanja v Evropi, s projektom KA229 pa so se vključili tudi dijaki. Sedaj se Erasmus+ projekt Muzeji strpnosti izteka, ostal pa bo šolski virtualni muzej.

Projekt Muzeji strpnosti je vključeval osem partnerskih šol, poleg domžalske so bile to še šole iz Italije, Francije, Španije, Portugalske ter iz Bolgarije, Madžarske in Poljske. Namen je bil vključevati muzejsko vzgojo v pouk in nagovarjati priseljence med našimi dijaki. Eden od trajnih rezultatov projekta pa je šolski muzej. Na naši šoli smo se odločili za virtualno obliko – spletni muzej bo predstavljal šolsko zgodovino predvsem s fotografskim in videomaterialom.

V zadnjem letu smo zbrali preko 400 fotografij, ki so stare vsaj dvajset let. Največje raritete pa so fotografije iz samih začetkov naše šole, ki je letos obhajala 70 let. Prav tako smo zelo ponosni na zbirko fotografij, ki so jo naredili ob bivanju tako imenovanih alžirskih študentov. Srednja šola Domžale je naslednica Usnjarskega tehnikuma, v prvi polovici 60-ih let pa je v Domžale prišla skupina Alžircev, ki so se tu izobraževali za usnjarje. Fantje, starejši od takratnih dijakov, so se usposabljali predvsem v stroki, dvoletno izobraževanje pa je potekalo v angleščini in francoščini. Fotografije dokumentirajo njihovo šolsko in obšolsko življenje.

Poleg fotografskega materiala so dijaki tudi intervjuvali nekdanje učitelje te šole. Intervjuje so tudi prevedli v angleščino, kakor bo prevedeno tudi vse ostalo v šolskem virtualnem muzeju.

Alžirski študenti pri delu v usnjarni. Vir: Arhiv SŠ Domžale.

Z muzejem nameravamo v prihodnosti pritegniti tudi nekdanje dijake in prebivalce Domžal, da pobrskajo za fotografijami in spomini, vrednimi zapisa. Tako smo pri intervjujih naleteli na star običaj »pogreb cveka«, ki se je odvijal ob koncu šolskega leta in o katerem do sedaj nismo vedeli ničesar.

Poseben del muzeja pa je posvečen priseljencem med našimi dijaki. Ti niso prihajali le iz arabske Severne Afrike, temveč tudi iz oddaljenih delov nekdanje Jugoslavije. Za sabo so pustili domače okolje in se s 15 leti odpravili v nov svet. Marsikdo med našimi sedanjimi dijaki se lahko najde tudi v njihovih zgodbah.

Modna revija programa galanterijski tehnik na stopnicah šolske avle. Avtor: I. Lipovšek

Kako muzej nastaja, pa si lahko ogledate tukaj.

Prispevek: Marko Majce, koordinator

One thought on “Projekt se izteka, muzej ostaja

  1. Igor L. Lipovšek
    4. 7. 2019 at 05:18

    Hvalevredna odločitev, da se na sodoben, učinkovit, privlačen in sistematičen način predstavi preteklost in ohranja zgodovinski spomin.

    P.S. Seveda pa je tudi malo nostalgije. Po letih 1981-1994 na domžalski šoli.