Dan srca

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije pripravlja po šolah ob dnevu srca – 29. septembru, predavanja o nevarnostih, ki zaradi nezdravega načina življenja prežijo na človeka. Na predavanjih predvsem ozaveščajo in izobražujejo za pravilno prehrano in zdravo gibanje gibanja, ki lahko preprečujeta sladkorno bolezen, zamašenje žil in možgansko kap. Možgansko kap se učijo spoznavati in ukrepati po načelih programa GROM.

Za učence je zanimivo opozarjanje na stres, ki je tudi pri osnovnošolcih vse pogostejši. Je vzrok za tesnobo in slabo učenje ter priročen izgovor, da ga je najlažje krotiti z uživanjem sladkarij. Sladkarije pa niso le spečene, skuhane in drugače predelane v trdni obliki. Zelo sladkih je tudi večina pijač in hranil, ki se na prvi pogled ne zdijo kalorična – kosmiči in jogurti. Učence preseneti, ko vidijo, koliko kock sladkorja se skriva v plastenkah ali pločevinkah osvežilnih pijač. Smisel takšnih predavanj pa vidijo, ko lahko prav za vsako bolezen sami najdejo primer iz svojega družinskega ali prijateljskega okolja. Zadovoljstvo o slišanem in videnem pa izrazijo z aplavzom na koncu.

Sabina Šarič, študentka 6. letnika medicine, ki je predavala eno šolsko uro na OŠ Otočec, je za Novice SIO med drugim povedala: “Mislim, da je mlade treba izobraževati in ozaveščati čim bolj zgodaj, zato rada pridem med učence. Takšna predavanja sicer niso del mojega študijskega programa, a se študenti radi odzovemo vabilu nanje. Do konca meseca bom opravila več kot deset predavanj.”

Sabina Šarič med učenci OŠ Otočec.