Dan učiteljev – 5. oktober

5. oktobra v več kot sto državah praznujejo svetovni dan učiteljev. Letošnji praznik vabi k razmisleku o problematiki pomanjkanja mladih učiteljev – z geslom: »Za več mladih učiteljic in učiteljev – za prihodnost poklica!« 

Na Slovenskem so učitelji in njihove organizacije opozarjali na probleme, ki že ali še bodo vplivale na kakovost vzgojiteljskega in učiteljskega dela: staranje učiteljev in vzgojiteljev, feminizacija in s tem tudi plačna stagnacija, zmanjševanje deleža bruto domačega proizvoda za izobraževanje v zadnjih 15 letih – v Sloveniji še precej bolj kot v državah OECD.

Kljub tegobam pa so vzgojitelji in učitelji tudi praznovali. V svojem delovnem okolju so namenili prazniku nekaj minut, vodstva so se spomnila na kak priboljšek, na nekaterih območjih pa so pripravili kulturne proslave.

Območni odbor SVIZ Novo mesto je vzgojiteljem in učiteljem čestital ter jim zaželel obilo užitka ob ogledu monodrame Profesor Kuzman mlajši – monokomedija o di(v)jakih in (m)učiteljih
V blok-uri je dr. Uroš Kuzman popeljal gledalce na eksurzijo spominov, ki je ob smehu omogočila navzočim refleksijo in samorefleksijo.

Vir: SURS in SVIZ.