Grounded tokrat o avtomatizaciji in oblasti

Grounded, ki je zagledal luč sveta leta 2015, je festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, za letošnjo temo pa so izbrali ‘avtomatizacijo in oblast’.


Festival naslavlja aktualna družbena vprašanja s povezovanjem navidez nezdružljivega: 

  • deinstitucionalizirane teoretske razprave,
  • povsakdanjenja družbenega aktivizma
  • ter progresivne klubske elektronske kulture. 

V razpravah, projekcijah, predstavitvah, glasbenih nastopih in druženjih, katerih vrednostna izhodišča so enakost ne glede na osebne okoliščine, solidarnost s šibkejšimi in avtonomija posameznika_ce, udeleženke_ci iščejo informirane, argumentirane in odgovorne odzive na izzive sedanjosti in prihodnosti. 

Ob zgornjem uvodnem besedilu so na portalu zapisali tudi takole.

“Delno avtomatizirani sistemi odločanja, ki nas kategorizirajo in rangirajo, kodificirajo in poglabljajo neenakosti. Ob splošnem zavedanju o njihovi prisotnosti na Kitajskem in v ZDA, tudi v Evropi izvajanje oblasti vse pogosteje prehaja s človeka na stroj. V Sloveniji smo med prvimi testirali sistem zaznavanja otrok s potencialnimi učnimi in vzgojnimi težavami, finančna uprava vpeljuje sistem napovedovanja potencialnih utajevalcev davkov, na letališču Jožeta Pučnika je globalno IT podjetje Amadeus testiralo biometrično vkrcavanje potnikov s pomočjo prepoznave obrazov, slovenska policija je poskusila razširiti svoje zakonske pristojnosti na avtomatsko prepoznavo registrskih tablic, država pa pod pritiskom EU in brez sodelovanja javnosti vpeljuje 5G infrastrukturo ter sledi mandatu vedno hitrejše ter podatkovno bogate povezljivosti. Civilna družba ima v delovanje tovrstnih sistemov le redko vpogled, kaj šele, da bi lahko soodločala o njihovi uvedbi. O političnem, socialnem, ekonomskem, zdravstvenem, pravosodnem in izobraževalnem sistemu ni več mogoče razpravljati brez hkratne razprave o avtomatizaciji, ki sodoloča njihov razvoj. Zaradi kompleksnosti in specializiranosti znanja, visokih finančnih vložkov in s tem povezanih interesov, se avtomatizacija izmika demokratičnemu nadzoru. Neizbežnost vedno hitrejše povezljivosti in vedno bolj učinkovitega nadzora nas skrbi, zato letošnja izdaja Festivala Grounded odpira prostor za naslavljanje avtonomije živečega v internetu stvari.”

V kolikor vas tema festivala zanima, lahko pogledate posnetke vseh govorcev in si vsekakor ustvarite svoje mnjenje. Morda samo še omemba, da so bile na festivalu tudi vsebine, ki se bsekakor tičejo vseh, ki delamo z mladimi, na primer:

  • napovedovanje učnih težav otrok,
  • varstvo človekovih pravic v družbi avtomatizacije.

* Portal Grounded z več podatki in posnetki.

Objavil/-a: Drago Jovič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...