Vzgoja za ljubezen do domovine in države

V Radljah ob Dravi je 23. novembra potekala mednarodna konferenca Vzgoja za ljubezen do domovine in države. Pripravilo jo je Društvo katoliških pedagogov Slovenije. Uvodni predavatelji so bili Alojz Kovšca – Domovino smo si sposodili od vnukov, Pawel Czerwinski – Domovinska in državljanska vzgoja na Poljskem, Valentin Inzko – Domovina kot življenjska izkušnja, Sara Bevc Jonan – Ceniti svoje korenine, Silvo Šinkovec – Človek v družbi, Borut Holcman – Pravica do izobrazbe, Verena Perko – Zapisano v kulturni dediščini, Jurij Kunaver – Pouk geografije in vzgoja za ljubezen do domovine in države.

V popoldanskem delu so učitelji in vzgojitelji v petih tematskih skupinah predstavili prek 50 primerov prakse in izkušenj. Dopoldanski in popoldanski prispevki so zbrani in urejeni v publikaciji na 480 straneh. Na zaključku so udeleženci poudarili pomen mednarodne konference in pohvalili organizatorje za odlično in produktivno izvedbo.

Razgibani uvodni pozdrav.
Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta.
Pawel Czerwinski, veleposlanik Poljske, je povedal, da se na Poljskem pri domovinski in državljanski vzgoji izogibajo patetike.
Valentin Inzko, visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini.
Jurij Kunaver, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani.
Branka Roškar, pobudnica in organizatorica konference, se je ob uspešnem zaključku zahvalila udeležencem.

Kratek filmski kolaž na Arnes Video