NIJZ poziva k vseslovenski akciji dan brez telefona – dan za druženje v živo

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pozval, da bi bil dan brez telefona 25. november. Dobrodošlo pa je, da si izberete katerikoli dan in to večkrat letno. Enostavno se ‘odklopite’ in zaživite ‘po starem’. V družbi in tudi na obisku brez predhodnega najavljanja. Zna biti zelo lepo. Sicer pa so zapisali takole…


V mesecu novembru, ki je mesec preprečevanja različnih oblik zasvojenosti vabimo, da se vsi Slovenci, ki uporabljajo pametne telefone, takih je bilo leta 2017 med osebami, starimi 16–74 let kar 73 %, za 1 dan ali vsaj nekaj ur odpovedo uporabi telefona in da ta čas preživijo z ljudmi – v pogovoru, skupnih aktivnostih, kot so športne aktivnosti, druženje, sprehodi ali pa čas porabijo za hobije in stvari, ki jih radi počnejo.

Ljudje vse več časa porabljamo za različnimi zasloni, med katerimi je zelo pogost tudi mobilni ali pametni telefon, in vse manj časa za druženje z ljudmi in za gibalne aktivnosti.

Uporaba mobilnih telefonov je razširjena med vsemi starostnimi skupinami, ne glede na spol in večina si ne zna več predstavljati življenja brez telefona. Skoraj vsi, ki so uporabljali pametni telefon, so ga uporabljali za pošiljanje ali prejemanje SMS-sporočil, več kot 90 % za fotografiranje, kot uro, za budilko ali alarm. 80 % uporabnikov pametnega telefona je prek te naprave brskalo po internetu. 53 % uporabnikov je prek pametnega telefona poslušalo glasbo ali radio in uporabljalo zemljevide in navigacijo, 26 % jih je na pametnem telefonu igralo igre.

 V zadnjem desetletju se pojavljajo v zvezi z uporabo telefona tudi raziskave, ki ugotavljajo, da je ljudi strah ali doživijo celo panični napad ali hudo stisko, ko ugotovijo, da so pozabili ali izgubili svoj telefon (»nomofobija«). V primeru hujših težav se to lahko odrazi tudi v motnjah spanja in stalni potrebi po uporabi mobitela in nezmožnosti kontroliranja teh impulzov. Da do tega ne bi prišlo, je potrebno naše življenje uravnotežiti in preživeti dovolj časa z ljudmi, biti fizično aktivni in početi stvari, ki niso povezane s tehnologijami, nas veselijo in zanimajo.

Pred tem obvestite svoje družinske člane in prijatelje, da se boste brez telefona in se z njimi raje dogovorite za klepet ali sprehod v živo. Šteje tudi, če se odločite, da telefona ne boste uporabljali vsaj nekaj ur. S tem boste tudi preverili, kakšen je vaš odnos do telefona in kako ga lahko spremenite.

Lahko pa se odločite, da bo vsak teden en dan ali vsaj nekaj ur brez telefona.

7 thoughts on “NIJZ poziva k vseslovenski akciji dan brez telefona – dan za druženje v živo

 1. Adrijana Dimitrovska
  4. 12. 2019 at 17:52

  Telefoni so dandanes res nujno zlo saj jih uporabljamo tako zasebno kot službeno vendar se svet ne bo ustavil, če ga za en dan izklopimo in se posvetimo drug drugemu.

 2. Jernej Krečič
  6. 12. 2019 at 11:56

  Menim, da bi bilo v prihodnje potrebno resno razmisliti o sistematičnem izobraževanju ter osveščanju otrok o koristih in nevarnostih rabe mobilnih telefonov. Pri tem se mi poraja vprašanje, koliko o zmogljivosti teh naprav vemo odrasli. Veliki večini so znane posledice prehitre vožnje, uživanja alkohola in drog … kaj pa pretirane in nevarne rabe mobilnih naprav?

 3. Mateja Golčer
  8. 12. 2019 at 10:20

  Sem zagovornik tega, da najprej “pometem pred svojim pragom”… Zase lahko rečem, da nisem odvisnik od telefona. Telefon sem že pozabila doma in nisem doživljala nobene stiske. Nimam ga ob sebi pri prostočasnih dejavnostih, sigurno pa ga ne vzamem v roke, če sem v družbi.

 4. Igor Lipovšek
  8. 12. 2019 at 16:04

  Hvalevredna poteza. Ampak vedno se bodo našli opravičevalci, ki bodo dokazovali nujnost pogovarjanja in brskanja. Kaj pa če bi se za začetek omejili samo na SMS?

 5. Nina Gantar
  9. 12. 2019 at 22:39

  Kje so časi, ko je bil telefon res samo za pogovore? Danes pa vsi okrog nas hočejo informacije takoj. Starši, otroci, učenci, praktično vsi bi radi takoj sedaj vedeli kaj se dogaja v svetu, kakšne so informacije in stanja.
  Včasih smo zdolgočaseno obsedeli in se malo zamislili, sedaj pa ob prvi priliki, ko imamo prosto minuto vzmamemo pametni telefon in že brskamo po spletu. Namesto da bi se tisto prosto minuto ozrli v nebo in se malo “zasanjali”. En dan brez telefona, bi lahko postal modni trend.

 6. Nataša Špolad
  10. 12. 2019 at 21:15

  Zelo zanimiv prispevek in zelo zanimiva akcija.

 7. Mateja Kompara
  10. 12. 2019 at 22:10

  Popolnoma se strinjam z akcijo, upam, le da bo zaživela vsakoletno. Mislim, da smo res zasvojeni s pametnimi telefoni,ki jih neprestano kukamo in iščemo nove informacije- posebno v trenutkih dolgočasja.