Kaj vse se (z)najde na spletu

Se vam zdi, da se na vašem računalniškem zaslonu vrti preveč reklam? Se bojite, da bo vaša mrcina zbolela in ga bodo napadli virusi? Morda so vam že grozili, da bodo razkrili vaše »gole fotografije«? So vas nadlegovali na Facebooku? Na računalniku, telefonu, tablici…


O vsem tem in še več je tekla beseda sredi januarja v Knjižnica Josipa Vošnjaka v Slovenski Bistrici in seznanitev s trenutno najpogostejšimi nevarnostmi na internetu je gotovo bila koristna.

V organizaciji knjižnice je Luka Kušar iz Arnesa, kjer so vselej pripravljeni priskočiti na pomoč s kakšnim predavanjem, seznanjanjem in številnimi brezplačnimi spletnimi izobraževanji in tudi delavnicami v živo v izobraževalnih ustanovah, postregel s številnimi informacijami in napotki.

Ob običajnih nasvetih, da je seveda treba računalniški sistem redno posodabljati in poskrbeti za protivirusni program, kjer je dovolj dober tudi brezplačni, je kajpak pomembno, da ob rabi spleta ostanemo kritični in ravnamo po zdravi pamet. Kar spet pomeni, da enostavno ne verjamemo vsega, kar kdo napiše in ne kliknemo na vsako povezavo, ki jo kdo dobronamerno ali zlonamerno nastavi.

Arnes (www.arnes.si), od koder prihaja Luka Kušar, je s svojimi storitvami, obveščanjem in objavami pravi vir dobrih in pametnih informacij. SAFE.SI je projekt, kjer na portalu o varni rabi interneta obveščajo in svetujejo tako otrokom, kot tudi staršem in učiteljem.  Varni na internetu je program ozaveščanja o informacijski varnosti in je namenjen najširši slovenski javnosti. SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) pa je center za posredovanje pri internetnih incidentih.

Čas, ki so ga obiskovalci preživeli v knjižnici, je kajpak bil dobro izkoriščen, nasveti pa so morda marsikomu razjasnili nejasnosti in morda pomagali pri ravnanju v prihodnje.

Povezave do vseh opisanih dobrot in še več pa najdemo na portalu Arnesa.