Noč geografije 2020

Francoski geografi so leta 2017 na prvi aprilski petek sprožili dejavnost NOČ GEOGRAFIJE. Kmalu so se povezali z EUGEO – zvezo geografskih društev Evrope, ki trenutno povezuje 27 držav. Ideja Noči geografije se je do 2019 razširila še v Afriko in Latinsko Ameriko. Cilj dogodka je spodbujati ustvarjalnost lokalne pobude in raznolikost oseb, institucij, združenj, ki se povežejo z geografijo. Lahko gre le za majhno geografsko kofetkanje ali kratek tematski sprehod po mestu ali pa večji dogodek, ki vključuje številne znanstvene intervencije

V luči razmer 2020 se je večina držav/mest/drugih mikrolokacij odločila za odpoved današnjih dogodkov. Izjeme smo Italija, Francija, Grčija, Estonija in Slovenija. Vse so ubrale videokonferenčne ali drugačne internetne poti. V Italiji so tako npr. za letos načrtovali 52 dogodkov po vsej državi, v 25 italijanskih mestih. Pretvorili so jih v en dogodek na Facebooku – voden ogled Milana z Google Earth, in na videokonferenco o koronavirusu v Sieni. Tudi grška videokonferenca z izvorom v Atenah bo posvečena geovizualizaciji podatkov, povezanih z virusom. Francozi se virtualno srečujejo z izvorom v Lyonu, Estonija se posveča šolskim nalogam z mobilnimi aplikacijami za pomoč učenju na daljavo. Kako pa v Sloveniji?

3. aprila je Zveza geografov Slovenije načrtovala predavanja, okrogle mize, delavnice, dejavnosti, tiskovna konferenca, stojnice na Prešernovem trgu in druge dogodkie ter obilo srečanj povsod po Sloveniji. Od vsega pričakovanega so uspeli ohraniti troje: videokonferenčno srečanje na daljavo in podelitvi nagrad: za najboljše diplomsko ali magistrsko delo in za najboljše fotografije.

Videokonferenčno srečanje se je pričelo ob sončnem zahodu. Namen srečanja sta povzela dr. Eva Konečnik Kotnik in predsednik Zveze geografov Slovenije. Razglasila sta, da je najboljše študentsko delo raziskava Teje Bezgovšek Svetlobno onesnaženje – Projektni pristop v srednješolskem  izobraževanju.

Rožle Mrvar Bratec, predsednik Društva učiteljev geografije Slovenije, je razglasil najboljše mlade fotogeografe: Tajda Bremec, OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, Matej Lozar, OŠ Šempas, Miha Vetter, OŠ Prežihovega Voranca Ravne na Koroškem; Andrej Konič, Elektro in računalniška šola – Šolski center Nova Gorica, Andrej Poplašen, Gimnazija Nova Gorica, Valentina Kreft, Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota; Luka Požar, Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem; Aleš Zver, Filozofska fakulteta – oddelek za geografijo – Maribor; Nastja Fekonja, Filozofska fakulteta, Univerza v Mariboru.

Dvajsetminutno srečanje je spremljalo blizu sto udeležencev. Tretjina jih je svojo udeležbo prijavila v spletni aplikaciji. Nekateri tudi z duhovitimi sporočili in fotografijami.

Posnetek četrturnega dogodka v konferenci Arnesvox je dosegljiv na Arnes Video.

Dogodek so obeležile tudi nekatere osnovne (Franca Rozmana Staneta Maribor) in nekatere srednje šole (Gimnazija Ljutomer). Na OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora so se tudi vključili v Noč geografije. Več kot 50 udeležencev se je zbralo na videokonferenci in dobri dve uri preživelo skupaj. Ogledali so si potopisna predavanja in si izmenjali misli o geografiji.

One thought on “Noč geografije 2020

  1. Anja Turk
    6. 4. 2020 at 18:29

    Pohvalno, da je dogodka udeležila tudi Slovenija in čestitke vsem navedenim posameznikom za njihov prispevek v geografiji.