Družabna igra Planet Hexagon

Glavni namen projekta GameIT je bil ustvariti inovativna didaktična orodja – sodelovalne igre, s katerimi študenti razvijajo bistvene kompetence 21. stoletja. Z igranjem iger študenti izboljšajo svoje komunikacijske in sodelovalne veščine, pogajanje ter strateško, kreativno in logično razmišljanje. Poleg tega izboljšajo tudi svoje znanje angleščine (igra je na voljo v angleškem jeziku) in postanejo bolj pozorni na druge kulture in medkulturne razlike.

Ustvarjalci igre Planet Hexagon, mednarodne ekipe akademikov iz Poljske, Romunije, Norveške in Slovenije, prihajajo iz različnih področij. Njihov namen je bil ustvariti univerzalno orodje interdisciplinarnega značaja, ki se lahko uporablja na področju izobraževanja učiteljev, pedagogike, jezikov, družboslovja, umetnosti itd.

Planet Hexagon nas popelje v zamišljeni svet oddaljene galaksije, kjer se tamkajšnji prebivalci spopadajo z različnimi družbenimi problemi ter vzponi in padci, kar spominja na zemeljsko resničnost. Planet Hexagon je tekmovalno-sodelovalna igra, kjer igralci s pomočjo šestkotnih ploščic gradijo svojo kolonijo. Vsak igralec (ali skupina igralcev) prevzame vlogo ene civilizacije, ki ima določene značilnosti in vrednote. Vsaka civilizacija ima svojo igralno ploščo, vsem pa je skupen center za oskrbo, kjer dobivajo ploščice za gradnjo kolonije. Čeprav vsaka skupina izvaja svoj načrt, pa je njihov uspeh odvisen predvsem od sodelovanja z drugimi.

Na voljo so štirje scenariji s primerom rabe igre v razredu: Planet Hexagon kot uvod v izobraževanje učiteljev, Planet Hexagon kot uvod v projektno delo izdelovanja računalniških iger na področju izobraževanja učiteljev, Planet Hexagon pri pouku angleščine ter še drugi primer Planet hexagon kot uvod v izobraževanje učiteljev.

Na spletni strani lahko dostopate do celotnega gradiva in si igro natisnete sami. Na voljo so tudi podrobnejši učni scenariji in videoposnetek z navodili za igro.