Meditacija z ročnimi deli

Stres je v šoli prisoten, na to kaže tudi raziskava O obremenjenosti učenk in učencev v slovenskih šolah Zavoda Republike Slovenije za šolstvo iz leta 2019. Stres ni vedno nekaj slabega in ni vsak stres škodljiv. Pomembno je, da se znamo sprostiti. Pri pletenju in kvačkanju gre za ponavljajočo dejavnost, pri kateri se možgani znajdejo v podobnem stanju, kot je prisotno med meditacijo in jogo. Tovrstna ročna dela pripomorejo k bolj zavestnemu in ustvarjalnemu življenju in predvsem manj stresnemu.

Opravljanje ročnih del kot so šivanje, kvačkanje in pletenje, zahtevajo od nas pozornost in koncentracijo. Um se osredotoča na tukaj in zdaj. Ob pletenju in kvačkanju se naučimo osredotočiti na dihanje, si vzamemo čas zase in se ustavimo. V šoli vodim krožek ročne spretnosti, kjer se učimo osnov šivanja, kvačkanja in pletenja. Učenci ga zelo radi obiskujejo in ustvarjajo.

2 thoughts on “Meditacija z ročnimi deli

 1. Greta Grošelj
  12. 10. 2020 at 18:57

  Pozdravljeni,
  pozdravljam idejo o krožku. Hvala za ideje, kako dihanje vključiti k dejavnosti.
  Tudi sama vodim podoben krožek, in sicer šiviljski krožek. Letos je skupina zrastla za 10 novih članov, kar je poseben izziv. Trenutno smo se dogovorili, krožek obiskujejo tudi dečki, da se bomo posvetili različnim oblikam zaščitnih mask iz bombaža. Morda kot ideja za šivanje.

 2. Marjana Grabnar
  16. 10. 2020 at 10:32

  Pozdravljeni,
  stres je resnično velik dejavnik počutja, tako otrok kot odraslih.
  Krožek, ki ga vodite je zato velik plus na vaši šoli. Izdelki, ki ste jih prikazali pa zelo lepi.
  Tudi na naši šoli smo imeli krožek klekljanja, vendar ga zaradi premajhnega zanimanja nimamo več. Morda ga ponovno izpeljemo in dodamo tudi druge ročne spretnosti in metode sproščanja.
  Hvala za idejo.

Dodaj odgovor