Kaj storiti, da nam učenci v času dela na daljavo »ne zaspijo«?

Sem učiteljica na predmetni stopnji osnovne šole. Teče že drugi mesec šole na daljavo. Čeprav se učitelji zelo trudimo, da bi učence motivirali za delo, prilagodili smo jim urnike, iščemo bolj »zanimive« vsebine, a kljub temu se mi zdi, da učencem motivacija upada.

Za naše učence vsakodnevno učitelji izvajamo ZOOM videokonference, na katerih skušamo učencem čimbolj približati našo razlago tisti, ki so je bili navajani v šoli. Večina učencev se še trudi, sodeluje, opravlja naloge, katere jim naložimo, nekateri pa so se popolnoma izgubili.

Skrbi me za učence, predvsem za tiste, ki ne sodelujejo, ne opravljajo nalog. Skrbi me za tiste, ki med mojo razlago na računalniku igrajo igrice na svojem računalniku, misleč, da nimam pojma kaj počnejo. Ne zavedajo se, da se bomo nekega dne, upam da zelo kmalu, vrnili v šole, in da bo treba vse to znati. Ne vem, kako bodo nadoknadili vse zamujeno. Upam, da se »zbudijo« in začnejo opravljati svoje naloge, še preden bo prepozno.

Viri fotografij:

https://siol.net/novice/slovenija/solali-naj-bi-se-na-daljavo-sistem-pa-ne-deluje-537031

https://www.google.com/search?q=%C5%A1ola+na+daljavo+otroci+igrajo+igrice&tbm=isch&ved=2ahUKEwj23fmTkcntAhUPtqQKHVXdBHYQ2-cCegQIABAA&oq=%C5%A1ola+na+daljavo+otroci+igrajo+igrice&gs_lcp=CgNpbWcQAzoCCAA6BAgAEB46BAgAEBhQv4sHWOSqB2DbrAdoAHAAeACAAacCiAGKGZIBBjAuMTguM5gBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=IhTVX_bEKo_skgXVupOwBw&bih=706&biw=1536#imgrc=YRUpT0cBEcUfnM

https://www.google.com/search?q=%C5%A1ola+na+daljavo+otroci+igrajo+igrice&tbm=isch&chips=q:%C5%A1ola+na+daljavo+otroci+igrajo+igrice,online_chips:ra%C4%8Dunalni%C5%A1ke+igrice&hl=sl&sa=X&ved=2ahUKEwiA8ZfOkcntAhUYxuAKHeXxAakQ4lYoBHoECAEQHQ&biw=1519&bih=754#imgrc=KAuQ3xZ3ty0YjM

https://safe.si/starsi/priporocila-za-starse-pri-izvajanju-pouka-na-daljavo-varnostni-vidik