Spletna učilnica Moodle

Dandanes je znanje in uporaba informacijsko – komunikacijske tehnologije (IKT) v izobraževanju vredna že skoraj zlata. Če smo se še pred letom dni lahko izognili uporabi računalnika, pa nam epidemija tega ni prizanesla. Skoraj čez noč smo, poleg elektronske pošte, elektronskih dnevnikov in redovalnic, morali spoznati nova okolja in pripomočke za poučevanje na daljavo. Možnosti je veliko, tukaj se strinjamo vsi. Kako učencem posredovati gradivo, ki bi bilo vedno dostopno in na enem mestu, najbolje reši spletna učilnica ali e-učilnica. Najbolj razširjen sistem za upravljanje učenja v Sloveniji je spletna učilnica Moodle (Vir 1). Prva verzija je bila izdana 20. avgusta 2002 (Vir 2).

Spletna učilnica ponuja veliko načinov posredovanja gradiva v obliki dokumentov v različnih formatih, spletnih povezav, kvizov,… Tudi povratne informacije učencev lahko zberemo na enem mestu, spremljamo formativno učenje z možnostjo ovrednotenja in povratnega komentarja na njihove oddane naloge, spremljamo napredek ali pridobimo oceno. Predvsem pa nudi pester izbor urejanja vseh ponujenih elementov.

Slika 1: Moodle – tedensko gradivo pri predmetu Informatika (Tiles format)

Slika 2: Moodle – tedensko gradivo pri predmetu Matematika (Tedenska oblika formata)

Vir 1: Wikipedija (2021): Moodle. Dostopno https://sl.wikipedia.org/wiki/Moodle, 23. 3. 2021

Vir 2: Wikipedia (2021): Moodle. Dostopno https://en.wikipedia.org/wiki/Moodle, 23. 3. 2021

Vir prikazna slika: Moodle. Dostopno: https://moodle.com/news/moodle-ends-partnership-blackboard/, 23. 3. 2021

Vir slika 1: lasten vir

Vir slika 2: lasten vir

One thought on “Spletna učilnica Moodle

  1. Lidija Šošter
    30. 3. 2021 at 09:27

    Res smo se v morali v zelo kratkem času veliko naučiti o delu s spletnimi orodji. Vidim, da vam Moodle ustreza in ste se ga dobro naučili uporabljati. Koristno in zanimivo se mi zdi, da so na razpolago gradiva. Seveda smo imeli na razpolago različne kanale. Morda bi bilo bolje, da vsi lahko uporabljali le en kanal dela na daljavo, kot na primer Moodle. Morda pa tud ne….