Kako smo z učenci izdelali domač plastelin in oblikovali dinozavre

V prejšnjem tednu smo z učenci v podaljšanem bivanju spoznavali našo preteklost. Pogovarjali smo se o živalih, ki so že izumrle ter o razlogih, ki so pripeljali do tega. Največ pozornosti so poželi predvsem dinozavri, zato smo tem neverjetnim plazilcem namenili še nekaj dodatnih besed.

Ob knjigah in prispevkih na spletu smo spoznali različne vrste dinozavrov, pogledali smo si film Sprehod z dinozavri, na igrišču s pomočjo korakov merili kako dolgi in široki so bili, narisali smo tudi velikost njihovih stopal in jih primerjali z velikostjo naših.

Otrokom je bil še posebej všeč junak iz filma Sprehod z dinozavri po imenu Paki, zato sem jim pripravila posebno nalogo.

Najprej smo skupaj z učenci pripravili domač plastelin, za katerega potrebujemo enako razmerje moke in soli, temu pa po občutku dodamo še vodo. Učenci so zelo uživali že ob tej dejavnosti, še bolj pa, ko so iz njega izdelali kipce Pakija, njegovega gnezda in jajc.

Ko so se kipi posušili, so jih učenci pobarvali s tempera barvami – prinesla sem rumeno, modro in rdečo barvo, nato pa smo se ob tem učili še mešanja barv.

Ker je bil učencem plastelin tako všeč, smo ga ponovno izdelali – tokrat barvnega. V testo smo dodali različne tempere in ustvarjanje se je nadaljevalo.

Učencem sem ponudila tudi palčke s katerimi so si pomagali pri oblikovanju detajlov npr. oči. Dejavnost bomo vsekakor znova ponovili.