Dvakrat srebro in bron na mednarodni računalniški olimpijadi

Mladi programerji po dolgem času zopet zelo uspešni.

S sklepno slovesnostjo in podelitvijo odličij na daljavo se je 28.6.2021 v Singapurju zaključila 33. mednarodna računalniška olimpijada (IOI 2021 Singapore). V konkurenci 351 dijakov iz 88 držav je naša ekipa štirih dijakov spet dosegla odličen uspeh in eno boljših uvrstitev, odkar se Slovenija udeležuje tega tekmovanja. Prva štiri mesta so zasedli mladi kitajski programerji.

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so naše barve na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani zastopali Matija Likar in Lan Sevčnikar zII. gimnazije Maribor, Domen Hočevar z Gimnazije Novo Mesto ter Benjamin Bajd, ki se programiranja uči v Zavodu za računalniško izobraževanje Ljubljana (ZRI). Mladi slovenski programerji so v dveh tekmovalnih dneh vsak dan programirali po pet ur. Benjamin Bajd in Matija Likar sta si s svojim znanjem priborila srebrni odličji, medtem ko je Domen Hočevar osvojil bronasto. Ekipo sta na fakulteti spremljala vodja ekipe in član komisije ZOTKS dr. Darko Pevec ter Žiga Željko.

Državno tekmovanje v programiranju je v okviru Festivala inovativnih tehnologij (FIT) – programiranje za srednje šole v različnih programskih jezikih, potekalo sredi marca na daljavo. Najboljši so se nato konec maja na naših strežnikih med seboj pomerili v sklepnem preizkusu, štirje najbolje uvrščeni pa so bili izbrani v ekipo,  ki je pod okriljem ZOTKS Slovenijo zastopala na mednarodni računalniški olimpijadi.

Vir: ZOTKS

One thought on “Dvakrat srebro in bron na mednarodni računalniški olimpijadi

 1. Andrej Brodnik
  10. 7. 2021 at 13:42

  Iskrene čestitke fantom za res velik dosežek.

  Očitno so triletne priprave v okviru projekta NAPOJ (https://moodle.lusy.fri.uni-lj.si/course/index.php?categoryid=22, https://napoj.si/aktivnosti/ii-steber/), ki ga izvajamo na UL FRI in v sodelovanju z Zavodom 404 ter ACM Slovenija, obrodile plod. Ne nazadnje, poskušamo tudi vključevati dekleta, ki so se letos udeležila prve EGOI (https://egoi.org/).

  Vsi, ki vas veseli izzivi programiranja, vabimo, da se pridružite in udeležite priprav. Več informacij na [email protected].

  Še enkrat čestitke fantom na IOI in dekletom za EGOI ter iskrena!!!! zahvala organizatorjem in izvajalcem priprav.

  LPA