Začenja se deseta Mreža znanja

V torek, 23. novembra, se ob 12. uri začenja deseta konferenca Mreža znanja. Najprej boste lahko v prenosu v živo prisluhnili strokovnemu posvetu z naslovom Digitalna edukacija: Kakšne kompetence omogočajo mladim uresničevanje digitalnih pravic?

Digitalne tehnologije so vseprisotne v odraščanju sodobnih otrok in mladostnikov. Njihov svet je “globoko mediatiziran”, kot bi rekel eden vodilnih strokovnjakov za sodobne komunikacijske in medijske študije Andreas Hepp, ki v svojih študijah osvetljuje prežetost sodobne družbe s tehnologijo in mediji. Novi konteksti od odraščajočih zahtevajo tudi posebne kompetence oz. pismenost(i), ki jih morda še ne znamo čisto ustrezno naslavljati in poučevati.

Gre za drugega iz serije strokovnih posvetov o digitalnih pravicah otrok, v sklopu katerih izpostavljamo različne kategorije kompetenc, ki gradijo pismenost odraščajočih v digitalizirani družbi: medijska, informacijska, računalniška, digitalna … ter diskutiramo o tem, kako v procesu izobraževanja mlade opolnomočiti za uresničevanje svojih pravic v mediatiziranem vsakdanu.

Na posvetu bodo sodelovali Katja K. Ošljak, Zavod Vsak, dr. Borut Čampelj, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, dr. Slavko Gaber, Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani in Domen Savič, Državljan D. Vodila ga bo novinarka Radia Prvi, Urška Henigman. Posvet organiziramo v sodelovanju z Registrom za .si.

Zanimivo dogajanje tudi v sredo in četrtek

V sredo, 24. novembra, se bo konferenca začela ob 9. uri. Dopoldan se bomo posvetili znanosti in raziskovanju, s posebnim sklopom z naslovom Od odprtih podatkov do inovacij. Po uradni otvoritvi ob 14. uri bo pozornost namenjena komuniciranju znanosti v času epidemije in digitalizaciji izobraževanja. Govorili bomo tudi varnosti sistema izdaje potrdil PCT in uporabi zaslonov pri otrocih.

Četrtek, 25. november, bo najprej obarvan z omrežji, novimi projekti ter novostim, ki smo jih vključili v Arnesove storitve. Popoldanski termin smo namenili tistim, ki v praksi inovativno uporabljajo različne sodobne pristope in tehnologije, da znanje približajo učencem, dijakom in študentom.

V torek, 30. novembra, se bo konferenca zaključila s seminarjem Moji podatki, moja stvar.

Prijavite se in si oglejte program

Prijave na konferenco Mreža znanja so še odprte. Udeležba je tudi letos brezplačna. Na spletišču Mreže znanja najdete tudi program konference.