Projekt “Vodna šola”

V letošnjem šolskem letu 2021/2022 smo na Osnovni šoli Žetale pripravili projekt “Vodna šola”, katerega koordinatorica je učiteljica Valerija Krivec. Že vse leto se z učenci pri pouku pogovarjamo o pomenu vode za naše telo, saj voda predstavlja kar 60 do 70 odstotkov naše telesne teže in je nujno potrebna za delovanje našega telesa. Običajno se ljudje spomnimo na pitje šele, ko nas na to opozori žeja, vendar to pogosto pomeni, da je telo že dehidrirano.

V našem projektu torej učence spodbujamo in ozaveščamo o tem, kako pomembna je popiti dovolj vode in o tem, da je najprimernejša za pitje voda iz pipe, saj gre pri tem tudi za najbolj ekološko rešitev. Spodbujamo jih, da med poukom pijejo več vode (minuta za vodo, vodna pavza), da bi pili samo vodo in nesladkan čaj, da pijejo vodo iz lastne steklenice. Učence smo seznanili tudi s količino sladkorja, ki se nahaja v sladkanih pijačah in z negativnimi učinki le tega na naše telo. Učitelji se trudimo biti zgled učencem s pitjem vode. Ko pijemo vodo iz pipe, hkrati tudi gradimo na zavedanju, da moramo tudi v prihodnje skrbeti za čim bolj kakovostno vodo iz pipe.

Vsebine iz projekta prepletamo z delom pri različnih predmetih. Tako so učenci 8. in 9. razreda pri izbirnem predmetu Raziskovanje kulturne dediščine pod mentorstvom učitelja Mirana Železnika spoznali, kako so na našem območju pridobivali pitno vodo v času, ko še ni bilo javnih vodovodov. V zvezi s tem so z velikim navdušenjem izdelali odlično maketo starega vodnjaka, ki sedaj krasi osrednji prostor naše šole.

One thought on “Projekt “Vodna šola”

  1. Polona Irt Novak
    10. 4. 2022 at 11:54

    Tudi na naši šoli smo pred leti počeli nekaj podobnega. Človek se ob pogledu na količino sladkorja v sladkanih pijačah kar zgrozi. Pohvaliti moram maketo starega vodnjaka. Krasna je! Učence je potrebno vedno znova ozaveščati o pomenu pitja navadne vode in škodljivosti pitja sladkanih pijač. Gre pa za proces, ki traja in traja. Spremembe je pri učencih težko doseči in ne smemo pričakovati, da se bodo zgodile čez noč. Pomembno je, da vztrajamo. Srečno naprej!