Pomoč: Menjava CA certifikata za delovanje eduroama

Omrežja eduroam so v svetovnem merilu zasnovana na enotnih tehničnih rešitvah in standardih, kar vam omogoča, da uporabite varen, zanesljiv in kvaliteten dostop do interneta v okviru eduroama ne glede na to, v katerem delu sveta se nahajate.

Del tehnične rešitve omrežja eduroam je tudi uporaba certifikatov, ki med seboj komunicirajo, da preverijo istovetnost strežnika na katerem so shranjeni podatki v uporabniškem računu, ki vam ga je dodelila matična organizacija. Zaradi tehnološkega napredka in varnosti  je potrebno tudi to rešitev nadgraditi in obnoviti, kar se trenutno dogaja za vse uporanike eduroama.

Pri povezovanju v brezžično omrežje eduroam sprva uporabnikova naprava preveri omrežje eduroam in sicer tako, da certifikat svojega domačega strežnika preveri s certifikatom, ki je nameščen na uporabnikovo napravo. Nato se naprava avtenticira strežniku, tipično z uporabniškim imenom in geslom. Naprava preveri omrežje eduroam tako, da ugotovi, ali je certifikat strežnika priložen ali pa podpisan z Eduroam.si CA.

Arnes bo kot skrbnik vrhnjega eduroam certifikata za Slovenijo v skladu s splošnimi smernicami v prihodnjih dneh izvedel zamenjavo le-tega.

Po menjavi CA certifikata bo potrebna ponovna namestitev eduroam povezave na vseh končnih napravah. Predlagamo vam, da postopek izvedete v ponedeljek, 19. septembra.

Naprošamo vas, da o menjavi obvestite vaše uporabnike in jim po potrebi pomagate pri ponovni namestitvi eduroam povezave na njihove naprave.

Namestitev eduroam povezave po posodobitvi

Da bodo vaši uporabniki eduroam nemoteno uporabljali po menjavi certifikata CA, smo pripravili naslednja navodila. Predlagamo vam, da za to uporabite nameščevalnik.

Na voljo sta sledeča nameščevalnika:

eduroam CAT (za Windows/macOS/iOS/Android)

geteuduroam (Android 8.0+)

V primeru, da naprave vaših uporabnikov ne podpirajo nameščevalnika, morate povezavo ustvariti ročno v operacijskem sistemu. Uporabite nastavitve, ki jih lahko najdete na naslednji povezavi.

Na voljo so tudi navodila za ročno namestitev povezave na mobilnih napravah Android.

V kolikor bodo imeli vaši uporabniki težave pri dostopu do omrežja eduroam, lahko za vašo organizacjo v Arnes Automatorju, dokler ne posodobite vseh certifikatov na končnih napravah, nastavite dodatno brezžično omrežje brez avtentikacije.

Objavil/-a: Dejan Ozebek

Ključniki: