Dan učiteljev smo praznovali z glasbo

logo UPZ 1

logo UPZ 1

Svetovni dan učiteljev, 5. oktober 2022, praznujemo že od leta 1993. Učiteljski pevski zbori pa smo svoj praznik v Slovenski filharmoniji praznovali 7. leto zapored s koncertom »Potepanje med melodijami doma in po svetu«. Na pobudo Učiteljskega pevskega zbora Slovenije »Emil Adamič« so se predstavili učiteljski pevski zbori, ki delujejo po šolah po Sloveniji. Koncert je namenjen povezovanju pevskih zborov  pedagoških strokovnih delavcev v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki delujejo na lokalni ravni, in krepitvi pozitivnega odnosa do nacionalne in svetovne glasbene dediščine.

Letošnja tema srečanja je bila mir v širšem pomenu besede. Mir se začenja v nas, v našem umu in srcu. Svetu ne moremo pokazati in dati nečesa, česar nimamo že v sebi. Tu smo učitelji pred veliko nalogo, kako ta mir preseliti v razred, med učence, kako vzgajati notranji mir. Mogoče tudi z glasbo.

Geslo letošnjega svetovnega dneva učiteljev je bilo »Preobrazba izobraževanja: samo z učiteljicami in učitelji!« Žal smo soočeni s situacijo, ko učitelji zapuščajo svoj poklic, mladi pa prihajajo na to karierno pot z zadržkom. Organizatorji koncerta smo veseli, da se je kljub težkim časom koncerta ob svetovnem dnevu učiteljev udeležilo 7 učiteljskih pevskih zborov, ki so na odru pokazali svojo muzikalnost in predanost tako glasbi kot učiteljskemu poklicu.

Poleg Učiteljskega pevskega zbora Slovenije »Emil Adamič« pod vodstvom Barbare Maurer so zapeli še Prima Nota OŠ Šalek pod vodstvom Barbare Čevnik, Učiteljska vokalna skupina Tonika OŠ Tončke Čeč Trbovlje pod vodstvom Tanje Božiček Simnovčič, Ženska vokalna skupina Deve OŠ Koper pod vodstvom Eneje Baloh, Učiteljski pevski zbor OŠ Metlika pod vodstvom Irine Kolar, Vokalna skupina Devojke OŠ Milke Šobar – Nataše Črnomelj pod vodstvom Vlaste Lah in Urške Klobučar ter Ženski pevski zbor KUD Brezovica pod vodstvom Sonje Sojer.

Vsi nastopajoči upamo, da je bil tudi letošnji koncert velik navdih vsem obiskovalcem, sedanjim učiteljem in tudi tistim, ki še razmišljajo o tem poklicu ter da nas bo še dolgo spremljala povezovalna nit letošnjega koncerta – mir.

Učiteljski pevski zbor Slovenije »Emil Adamič« https://upz.splet.arnes.si/

Comments are closed.