Utrinki s konference Digdaktika – naslednice konference SIRIKT

sio 2

sio 2

V sredo, 30. avgusta 2023, se je v Cankarjevem domu v Ljubljani odvijala zaključna konferenca projekta Dvig digitalne kompetentnosti pod imenom DIGDAKTIKA. Združila je številne predavatelje, udeležence, sponzorje, inovatorje in visoke goste iz Slovenije in tujine. Konferenca je bila prava poslastica za vse, ki jih zanima potencial in razvoj digitalnih tehnologij.

Bogat program

Program konference je bil izjemno pester kar 92 predavatelji, ki so razpravljali o najnovejših trendih in izzivih v izobraževanju, ki jih determinira hiter razvoj digitalnih tehnologij.

Udeleženci konference so lahko prisluhnili tudi vzgojiteljem in učiteljem, ki so s primeri iz prakse prikazali dejavnosti za vodenje in podporo učečim se pri razvijanju, pridobivanju digitalnih kompetenc. Prispevki so prikazovali kakovostne primere inovativne preobrazbe učenja in poučevanja, s poudarkom na digitalnemu opismenjevanju učečih se, usmerjanju v ustrezne načine komuniciranja in sodelovanja, izdelovanja digitalnih vsebin in opolnomočenju za odgovorne uporabnike in reševalce problemov.

Izjemna udeležba

Posebnost DIGDAKTIKE je bila njena izvedba. Konferenca, ki je potekala kombinirano, je privabila izjemen odziv. V Cankarjevem domu se je zbralo blizu 800 udeležencev v živo medtem, ko se je preko oddaljenega dostopa DIGDAKTIKE udeležilo kar 12.940 spletnih udeležencev. Vrhunec dogajanja se je zgodil v prvih dveh urah na odru Gallusove dvorane, kjer je hkrati spremljalo dogajanje v povprečju 6500 udeležencev. Kombiniran način organizacije konference je bil ključen za dosego večjega števila udeležencev. Omogočil nam je, da je vsebino DIGDAKTIKE doseglo večje število ljudi, kot je dejanska kapaciteta Cankarjevega doma, saj spletna platforma nima omejitev.

Ogled posnetkov predavanj bo na voljo od 15.9.2023

Za vse tiste, ki niste mogli prisostvovati v živo, je dobra novica ta, da si boste konferenco lahko ogledali preko posnetkov, ki jih bomo po 15. 9. 2023 dodali v program konference ob karticah in povzetkih posameznih predavateljev in sicer na povezavi.

Številke konference DIGDAKTIKA so impresivne. Na konferenci je sodelovalo blizu 14.000  udeležencev, ki so prispevali k živahnim razpravam in izmenjavi idej. Konferenco, na kateri je nastopilo 92 predavateljev, je podprlo tudi 13 sponzorjev in inovatorjev, ki so omogočili bogato vsebino in izobraževalne priložnosti. Za nemoten potek dogodka je skrbelo 23 moderatorjev, 12 so-moderatorjev, 10 kritičnih prijateljev. V uvodnem in zaključnem delu konference smo lahko uživali s humanoidno robotko Evo, učenko Tiaro in dijakom Klemenom. Čez 40 organizatorjev (člani programskega in organizacijskega odbora, tehnična ekipa Cankarjevega doma, skrbniki platforme Confiva, produkcijska ekipa Pelikula, snemalec, fotografa in ostali izvajalci)  je poskrbelo, da je konferenca potekala skoraj brezhibno.

Posebno pozornost na konferenci je pritegnila ob-konferenčna dejavnost v času aktivnega odmora. Udeleženci DIGDAKTIKE so imeli priložnost sodelovati v t.i. Teachmeetu in se preizkusiti v izzivu s Chat GPT-jem, kar je dodalo posebno noto konferenci. Primož Krašna z ZRSŠ je s pomočjo zmogljive grafične tablice vsebino predavanj ilustriral v živo iz predavanj v Gallusovi dvorani, kar je pripomoglo k še boljšemu razumevanju tematik in idej, ki so bile predstavljene.

Zaključna konferenca projekta DIGDAKTIKA je bila zahvaljujoč vsem sodelujočim, ki so prispevali k programu in tehnični izvedbi, na nivoju vrhunskega dogodka. S svojo kombinirano izvedbo, številnimi udeleženci ter bogatim programom je zagotovo zaznamovala začetek novega šolskega leta in si utira pot k statusu naslednice legendarne konference Sirikt.

Galerija in multimedija.