UIgrani učitelj – brezplačen spletni tečaj o umetni inteligenci v izobraževanju

SIO novo

SIO novo

Projekt AI4T opolnomoča učitelje in svetovalce z brezplačnim, prosto dostopnim, več jezičnim spletnim tečajem.

V želji po ustvarjanju (s)podbude, ki ima potencial spremeniti način izobraževanja učiteljev in svetovalcev po vsej Evropi, so konzorcijski partnerji projekta AI4T 2. oktobra 2023 lansirali odprt spletni tečaj AI4T MOOC (angl. Massive open online course). Usposabljanje prizadeva razjasniti umetno inteligenco (UI), spodbuditi razumevanje, omogočiti praktično eksperimentiranje z orodji UI za izobraževalne namene in aktivno spodbujati digitalno pismenost znotraj izobraževalne skupnosti. Vključuje tudi premisleke etičnega razmišljanja, ki presegajo tehnične in regulativne vidike.

Ena izmed izstopajočih lastnosti MOOC AI4T je njegova dostopnost v petih jezikih – angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini in slovenščini. Poleg tega je na voljo tudi metodologija za prevod uspoabljanja v druge jezike, s čimer bi se razširil njegov doseg po celotni Evropi.

Projekt AI4T, financiran v okviru programa Erasmus+ (ključni ukrep 3) Evropske komisije, je nedavno zaključil svojo ekspermientalno fazo z izjemnim uspehom. Partnerjem projetka je uspelo doseči cilj zagotavljanja koherentnega nabora virov na temo UI v izobraževanju in tako so sedaj vsebine spletnega tečaja pripravljene za široko uporabo.

Poudarki iz sodelujočih držav

Slovenija: Slovenija je beležila znatno udeležbo, saj se je med januarjem in junijem 2023 v AI4T izobraževanje preko ARNES spletnih učilnic vključilo 269 učiteljev iz 76 šol. Učitelji so bili opremljeni z osnovnim znanjem in veščinami s področja UI preko obsežnega izobraževalnega programa.

Francija: Med novembrom 2022 in marcem 2023 je 256 izobraževalcev iz 120 šol sodelovalo v programu AI4T za stalni poklicni razvoj. Obsežen program je vključeval spletno usposabljanje, spletne seminarje in številne koristne vire.

Italija: V Italiji se je med februarjem in majem 2023 v AI4T usposabljanje vključilo 438 učiteljev iz 91 šol. Usposabljanje je vključevalo tudi osebna srečanja oziroma delavnice in uporabo priročnika AI4T.

Irska: Na Irskem se je med januarjem in marcem 2023 v AI4T usposabljanje vključilo 21 učiteljev iz različnih šol. Usposabljanje je bilo integrirano v nacionalno platformo MOODLE, učitelji pa so na srečanjih aktivno sodelovali v različnih diskusijah na temo UI v izobraževanju.

Luksemburg: V Luksemburgu se je med januarjem in marcem 2023 v AI4T usposabljanje vključilo 21 učiteljev iz 14 šol preko platforme MOODLE, usposabljanje pa je vključevalo tudi osebna srečanja in spletne seminarje.

Zgodbe iz sodelujočih držav poudarjajo in kažejo na dosežke ter vpliv inicative projekta AI4T, ki je ustvarila skupnost izobraževalcev, pripravljenih izkoristiti potencial UI v izobraževanju ter tako obogatiti izkušnjo učencev.

Odprto povabilo k raziskovanju AI4T MOOC

Od ponedeljka, 2. oktobra 2023, je MOOC AI4T na voljo izobraževalcem, šolskim vodjem, deležnikom, politikom in vsem ostalim zainteresiranim. Vabimo vas, da se pridružite tej preoblikovalni poti in si sami ogledate, preizkusite ter doživite usposabljanje iz prve roke.

Za več informacij obiščite spletno stran AI4T.

AI4T vsebine tudi na Mreži znanja 2023

Predstavniki partnerjev projeka: Anthony Kilcoyne iz irske vladne izobraževalne agencije Oide, Manuel Gentile iz Inštituta za izobraževalno tehnologijo Nacionalnega raziskovalnega sveta Italije ter Lidija Kralj, svetovalka na področju izobraževanja iz Hrvaške, bodo z nami na delavnicah delili vpoglede v nove smernice, trende, pomisleke in razmisleke ter nas spodbudili k razmišljanju ter diskusiji.

Prijave za Mrežo znanja so že odprte, vabimo vas, da se nam pridružite 15. novembra na predavanjih in 16. novembra na delavnicah:

  • Madhumalti Sharma, Cristina Obea: Inovativne tehnologije za učitelje: vpogled v prakse in vpliv na učni načrt (od 9.00 do 11.00)
  • Manuel Gentile, Anthony Kilcoyne in Salvatore Perna: integraciji umetne inteligence v izobraževanje (od 11.30 do 13.30)
  • Ustvarite svoj lasten filter Snapchat s pomočjo kode (od 14.30 do 16.30).

AI4T Zaključna konferenca, januar 2024

18. in 19. januarja 2024 bo potekala zaključna konferenca: Začrtajmo prihodnosti izobraževanja, AI4T: Opolnomočenje učiteljev v dobi UI. Več informacij o konferenci je na voljo na spletni strani projekta. Prijave so odprte.

Vljudno vabljeni!