Vaja evakuacije na šoli

Mesec oktober je mesec požarne varnosti. Tema letošnje požarne varnosti so bili požari. Na POŠ Stranice smo izvedli vaju evakuacije skupaj z lokalnim gasilski društvom. Gasilsko društvo Stranice je nam v prvem delu vaje zadimil celotno šolo in na tak način prikazal, kako se vidi v zaprtem prostoru, ki ga je zajel ogenj.

V šolo so tudi prinesli demonstracijski aparat za gašenje ognja. Vsi učenci so bili podučeni, da se ogenj gasi od spodaj in lahko so se tudi preizkusili v sami vaji gašenja. Nekaterim je gašenje šlo gladko od rok, spet drugi so imeli rahle težave, ampak na koncu so vsi ogenj pogasili.

V zadnjem delu vaje pa smo odšli pred šolo, kjer so nas gasilci pričakali z velikim gasilskim avtomobilom. Prikazali so gašenje požara z vodo in s peno. Učenci, ki so želeli, so tudi poprijeli za gasilsko cev in gasili požar s pomočjo pene.

Za konec evakuacijske vaje je sledila še kratka vožnja z gasilskim avtomobilom po Stranicah.

3 thoughts on “Vaja evakuacije na šoli

 1. Stojan Lukman
  12. 12. 2023 at 17:20

  Pozdravljena.
  Super, da se nekaj od evakuacije izvaja v šoli vsako leto. Požar je namreč nepričakovan dogodek, na katerega moramo biti pripravljeni. Naša šola OŠ Rada Robiča iz Limbuša prav tako izvaja evakuacijo v vsakem šolskem letu. Vsako leto si izberemo drugi prostor v šoli, katerega je zajel požar, in sledi umik iz šole. Vsi učenci šole se zberemo na mestu evakuacije. Sodelujejo okoliška PGD in včasih tudi Gasilska brigada Maribor. Te evakuacije so nujne, za nas učitelje, da znamo odreagirat in tudi za naše učence. Zelo pohvalno!

 2. Ivo Perko
  13. 12. 2023 at 08:40

  Evakuacijska vaja je vedno zelo poučna za učence in hkrati obnovitev postopka tudi za zaposlene. Pohvalno.

 3. Monika Žalec
  19. 12. 2023 at 20:03

  Pohvalno, da se v šolskem okolju poudarja pomen gasilstva oz. požarne varnosti. Takšna vaja je poučna in hkrati zanimiva za učence ter nujna za vse zaposlene, da znamo odreagirat, ko zares pride do konkretne, nepričakovane situacije.