Posnetek webinarja Kaj nam ponuja prenovljena Uporabna geografija?

Na webinarju sta dr. Tatjana Kikec in dr. Blaže Repe predstavila prenovljeno spletišče Uporabna geografija (uporabna.geografija.si). Posodobitev spletišča je omogočil Arnes, ki je bil tudi organizator webinarja.

Spletišče je v okviru posodobitve dobilo povsem novo podobo, posodobljene so bile tudi obstoječe vsebine, ki smo jim dodali še precej novih. Dostop do spletišča je še naprej mogoč brez prijave, prijaviti se morate le v primeru, če želite dodati svojo ekskurzijo ali se oglasiti v forumu.

Predavatelja sta udeležence seznanila z različnimi tematskimi mobilnimi aplikacijami, ki jih lahko pri svojem delu z učenci in dijaki poleg geografov uporabijo tudi učitelji naravoslovja, kemije, biologije in drugih predmetov. Trenutno jih je na voljo 16. Pri vseh so dodane tudi spletne povezave do pregledovalnikov vnosov in zbirnega zemljevida vnosov (rezultati). Uporabnikom je poleg aplikacij na voljo tudi 7 različnih zgodb z zemljevidi.

Na spletišču se nahaja tudi bogata zbirka ekskurzij, katerih avtorji so učitelji. Trenutno jih je na voljo 274. Ekskurzije nam lahko služijo za zbiranje idej, kam bi peljali na ekskurzijo svoje učence in dijake, lahko pa na spletišču ustvarimo tudi lastno ekskurzijo.

Številne novosti uporabnikom ponuja posodobljen iskalnik po zemljevidih. Ta je dopolnjen z različnimi novimi vsebinam, vključno z geološko karto, kartami vseh mobilnih aplikacij s spletišča ter s sodobnimi kartografskimi podlagami v različnih merilih. S ponujenimi orodji lahko uporabniki preprosto filtrirajo zadetke, ustvarijo lasten zemljevid in ga natisnejo ali na primer poiščejo naravne znamenitosti v bližini svojega stojišča.

Prenovljeno spletišče ponuja še druge vsebine, kot so na primer video navodila za ustvarjanje lastnega zemljevida, predlogi različnih uporabnih orodij, spletne povezave do domačih in tujih interaktivnih tematskih zemljevidov, prva gradiva v smeri uporabe umetne inteligence v šoli in še kaj.

Predavatelja sta poudarila, da je v naslovu spletišča izpostavljena sicer geografija, da pa bodo na njem zagotovo kaj uporabnega za svoje delo z učenci in dijaki, našli učitelji prav vseh predmetnih področij. Prisotne sta povabila k uporabi vsebin in orodij na spletišču, hkrati pa sta jih pozvala k posredovanju predlogov in idej za dodatne vsebine, ki jih lahko posredujete na [email protected].

Posnetek webinarja je dostopen na: https://video.arnes.si/watch/dbjkbv12l2kq

Vabljeni k ogledu!

Pripravila Tatjana Kikec