KAKO POUK NARAVOSLOVJA PRIBLIŽATI UČENCEM

Izbruh vulkana

Izbruh vulkana

Učenci imajo zelo radi različne vrste pouka. Zelo so motivirani za delo, kadar jih v pouk aktivno vključimo. Pouk naravoslovja zato večkrat okrepim s poskusi, ki jih izvajajo učenci sami. Razlaga o različnih snoveh in agregatnih stanjih je tako vedno praktična. Učencem se že ob pogledu na vse pripomočke in material, ki ga prinesem v razred ob začetku ure, zasvetijo oči, radovednost pride na plan in postanejo zelo neučakani. Uvodna motivacija tako ni potrebna.

Učencem je zelo zanimiv poskus Izbruh vulkana. Poskus je zelo enostaven in zelo zabaven. Potrebuješ le plastično embalažo čokoladnega jajčka, pecilni prašek in kis. V jajček natreseš pecilni prašek in dodaš kis. Jajček zapreš. Pogumnejši jajček v rokah potresejo, ostali ga postavijo na tla. Čez čas se zamašek izstreli, snov izbruhne iz jajčka. Učenci so navdušeni, poskus večkrat ponavljajo, večina tudi še doma.

Seveda pa s koncem poskusa ure še ni konec. Na koncu vsak nariše ali opiše potek poskusa ter zapiše ugotovitve. Nato pa že zvedavo kuka za naslednjim materialom in pripomočki ter ugiba, kakšen bo naslednji poskus.

4 thoughts on “KAKO POUK NARAVOSLOVJA PRIBLIŽATI UČENCEM

 1. Urška Klemen
  2. 4. 2024 at 18:08

  Zelo zanimiv zapis. Verjamem, da so učenci uživali v naravoslovnem dnevu.

 2. Maja Obrenović Ovčar
  2. 4. 2024 at 18:17

  Čudovito pripravljeno. Super vsebine za otroke.

 3. Blaž Mikuž
  3. 4. 2024 at 08:52

  Odlično,
  To je tisto, kar učenci potrebujejo.

 4. Tjaša Zajšek
  5. 4. 2024 at 22:58

  Zelo zanimiv prispevek. Tudi sama sem za to, da se pri pouku uporablja čim več praktičnih nalog. S

Dodaj odgovor