Pogovorni večer ob 50. letnici Pedagoške fakultete v Kopru v znamenju pristnih osebnih zgodb

skupinska

skupinska

V torek, 11. junija 2024, je Pedagoška fakulteta Univerze na Primroskem nadaljevala s praznovanjem svoje 50. obletnice z organizacijo posebnega pogovornega večera, na katerem so sodelovali študenti prve in druge generacije – torej študenti, ki so začeli študij v letih 1974 in 1975. Dogodek, ki je združil nekdanje študente in sedanje zaposlene in študente, je bil priložnost za obujanje spominov na začetke fakultete in razpravo o njenem razvoju skozi desetletja.

Srecanje generacije 1974 1975
Srecanje generacije 1974 1975

Pozdravni nagovor je imel bodoči dekan izr. prof. dr. Tomaž Grušovnik, ki je poudaril pomen vztrajnosti in trdega dela prvih generacij študentov, ki so postavili temelje današnje fakultete. V razpravi se mu je pridružila tudi Orjana Gregorič, strokovna delavka z najdaljšim stažem na Univerzi na Primorskem, ki je delila svoje spomine na razvoj fakultete.

Program je vodila upokojena profesorica, tudi pesnica in pisateljica, izr. prof. dr. Aksinja Kermauner, ki je s svojim značilnem navdihujočim vodenjem poskrbela za sproščeno in prijetno vzdušje, v uvodu pa sta za glasbo in pesem poskrbeli študentka Ana Porok in učenka Nami.

Kermauner je na začetku opomnila na pomembnost zgodovinskega konteksta in dolge tradicije izobraževanja učiteljev na Primorskem, ki sega več kot 150 let nazaj. Leta 1974 je bil v Kopru ustanovljen dislocirani oddelek Pedagoške akademije iz Ljubljane, ki je kasneje postal temelj današnje Pedagoške fakultete.

Srecanje generacije 1974
Srecanje generacije 1974

Spomini na študentska leta

V pogovornem večeru so se študenti prve in druge generacije, ki so začeli študij v letih 1974 in 1975, spominjali svojih prvih dni na takratni akademiji. Gosti so odgovarjali na različna vprašanja in se dopolnjevali z osebnimi izkušnjami. Z občinstvom so delili svoje prve vtise o študiju v Kopru, pri čemer so mnogi izpostavili, da je bila fakulteta že od samega začetka prostor inovativnosti in predanosti pedagoškemu poklicu.  

Edelman Jurinčič, Tatjana Kukanja, Nada Vehovec, Biserka Jeras, Nadja Mislej Božič, Sonja Cergol Viler, Lidija Humar, Irena Ivančič, Marta Vrčon Komel in Alenka Bertok so z občinstvom delili svoje najljubše spomine, zanimive prigode in izzive, s katerimi so se soočali kot študenti. Jurinčič je na ogled prinesel celo svoj odlično ohranjen Indeks. Gostje so razpravljali o tem, kako se je študij na fakulteti spremenil v preteklih 50 letih. Medtem, ko so se številni spominjali svojih profesorjev, ki so jim pustili neizbrisen pečat, so izpostavili tudi različne spremembe v študijskem sistemu in vzdušju med študenti in kasneje zaposlenimi.

Orjana Gregoric 1
Orjana Gregoric 1

Nasveti za prihodnje generacije

Dogodek se je zaključil z nasveti za današnje študente pedagoške fakultete. Poudarili so pomen vztrajnosti, strasti do poklica in nenehnega učenja ter avtonomnega delovanja. Gostje so spodbudili sedanje študente, naj izkoristijo vse priložnosti, ki jih ponuja študij na Pedagoški fakulteti, in naj se zavedajo pomembne vloge, ki jo imajo kot bodoči učitelji.

Pogovorni večer ob 50. obletnici Pedagoške fakultete v Kopru je bil čudovita priložnost za obujanje spominov in razpravo o prihodnosti izobraževanja. Pokazal je, kako pomembna je preteklost za oblikovanje prihodnosti in kako so prve generacije študentov postavile trdne temelje, na katerih fakulteta gradi še danes.

Zaradi velikega zanimanja želi fakulteta tovrstni dogodek ponoviti v razširjeni obliki, in sicer v okviru slavnostnega dogodka ob 50. obletnici Pedagoške fakultete v Kopru, ki bo potekal 21. novembra 2024 v Gledališču Koper. V kolikor ste kakorkoli povezani s fakulteto in bi bili pripravljeni deliti vaše spomine oz. vpoglede na razvoj, vas le-ta vljudno vabi, da pišete na elektronski naslov [email protected] oz. pokličete na tel. številko 05 66 31 257.