Tehniški dan malo drugače

received 7574042515989832

received 7574042515989832

Na VIZ II. OŠ Rogaška Slatina sodelujemo sedaj že v drugem projektu Inovativne pedagogik, skupaj že 6. leto. Če je bil cilj prejšnjega projekta opremiti učitelje z znanjem smiselne uporabe sodobne informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT) v razredu, se je v novem projektu z imenom Inovativna pedagogika 5.0 večja pozornost namenila samim učencem in tako nadgradnji njihovih digitalnih kompetenc ter hkrati uvedbi osnovnih znanj računalništva in informatike (RIN).

Eden od primerov je tudi tehniški dan, ki smo ga izvedli v sodelovanju z Osnovno šolo Hruševec in zunanjimi izvajalci Mali ustvarjalci. Učenci 7-ih razredov so sodelovali v treh različnih delavnicah in spoznali orodja in načine dela, s katerimi do sedaj v večini še niso imeli izkušenj.

Predavatelja iz podjetja Mali ustvarjalci, so predstavili pakete LEGO, katere so učenci sami preizkusili. Praktično so sestavljali LEGO kocke, strukture, ki so nastale, pa so sprogramirali, da so same izvajale podane dejavnosti.

IMG 3006
Delo z lego paketi

V drugi delavnico so se učenci spoznavali s platformo Arduino. Spoznavali so elektronska vezja, Arduino plošče, vhodne in izhodne enote, senzorje in mikrokrmilnike. S pomočjo programskega jezika so učenci eksperimentirali in programirali svoje plošče, ki so zasvetile v različnih barvah.

IMG 3022
Arduino

Tretja delavnica, ki je bila izvedena v sodelovanju z Osnovno šolo Hruševec pa se je ukvarjala s 3D očali, virtualno in obogateno resničnostjo, robotiko ter umetno inteligenco. Učenci so spoznali dva robota in njune funkcije, se seznanili z osnovnimi dejstvi umetne inteligence ter se podali v svet navidezne resničnosti. Tako so obiskali Abu Dabi, se sprehajali po Marsu in plavali v podvodnem svetu. Prav tako so spoznali uporabo virtualne resničnosti v realnem življenju, ki se uporablja v industriji, gospodarstvu in v raziskovalne namene, kot na primer medicina in inženirstvo. Na koncu pa so se podali na lov za zakladom po naši virtualni šoli.

received 1743776362816195
Sodobna tehnologija (umetna inteligenca, robotika in 3D očala)
received 3249210765385485
Delo s 3D očali

Učenci so tako spoznavali inovativna orodja, jih praktično uporabljali ter tako povezovali in nadgrajevali svoje digitalne ter praktične spretnosti, ki jih bodo nujno potrebovali pri svojem učenju in delu.

VIZ II. OŠ Rogaška Slatina