S škodljivci se v kmetijstvu srečujemo že stoletja, njihovo zatiranje pa je ključno za ohranjanje pridelkov in kakovosti hrane. Kljub razširjeni uporabi kemičnih sredstev v sodobnem času se vse bolj prepoznavajo pomen in vrednost naravnih rešitev. Z vami delimo oddajo “Ugriznimo znanost: Naravni sovražniki škodljivcev”, v kateri spoznamo enega izmed teh škodljivcev in možnosti njegovega nadzora.
Medtem ko se za zatiranje najpogosteje uporabljajo kemična sredstva, katerih uporaba je globalno zelo visoka in škodljiva okolju, predstavljajo naravni sovražniki bolj trajnostno alternativo. Ena od škodljivcev omenjena v oddaji je Marmorirana smrdljivka, ki lahko povzroča veliko škode na sadju, kot so breskve, marelice, hruške in jabolka. Naravni sovražniki, ki pridejo prav v boju proti smrdljivkam, so Osice, ki odlagajo svoja jajčeca v jajčeca smrdljivke in tako iztrebijo nove rodove. Ta “rešitev” tako predstavlja bolj ekološki in naraven način spopadanja s škodljivcem, ki ne posega v naravo.
Oglejte si oddajo in izvedite več o naravnih in bolj trajnostnih načinih zatiranja škodljivih bitij!